miercuri, mai 23, 2012



7 trucuri pentru studenții în sesiune

Pentru a nu-ți crea o salbă de restanțe de dat, trebuie să te apuci de învățat, ca să dai toate examenele și să iai rezultate bune. Iar dacă vrei sa scapi mai rapid și fără stres de sesiune, îți propun 7 trucuri ca să înveți mai ușor. Sunt trucuri pe care le-am găsit și eu întîmplător, și mi se par de folos.

1. Învață la timpul potrivit
Adică fie te apuci să studiezi din timp sau, dacă nu, înveți în acele momente ale zilei cînd reușești să te concentrezi cel mai bine. Dacă ești un învățăcel matinal, atunci trezește-te și pune-te pe studiat, profitînd de energia pe care o ai dimineața. Dacă dimpotrivă, ești o pasăre de noapte, atunci dormi pînă tîrziu și seara, apucă-te de tocit pentru examenele din sesiune.


2. Alege tactica perfectă
Unii studenți învață foarte bine citind, alții rețin mai ușor informația pe care o aud sau au memorie vizuală. Oricum ar fi, este esențial să găsești tactica perfectă pentru tine pentru a reuși să înveți cît mai ușor și mai rapid. Încearcă diverse metode pînă cînd o găsești pe cea ideală – sau, eventual, cea mai bună combinație de metode de studiu.

3. Motivează-te
Chiar dacă găsești momentul și metode potrivite, se prea poate să nu prea ai chef sa înveti pentru examenele din sesiune – mereu se găseste altceva mai bun de făcut în loc să studiezi. În acest caz, este esențial să îți învingi lipsa de motivație și de chef, și să găsești ceva care să te determine să depui un minim de efort. Fă-ți planuri cu amicii tăi pentru seara de după examen, stabilește să îți cumperi ceva ce îți doreai de mult dacă reușești să înveți pentru examenele din sesiune, gîndește-te la vacanța la mare, etc. Găsește-ți motivația potrivită!

4. Nu uita de relaxare
Oricît de mult ai avea de învățat pentru un examen și oricît de puțin timp ai mai avea la dispoziție, nu ai cum să studiezi continuu. Nu eficient, în orice caz. Pentru a nu pierde timp inutil cu nasul în cărți și cursuri, ia pauze periodic și relaxează-te! Ba mai mult, ieși din camera de cămin și ia o gură de aer proaspăt – îți vei relaxa mintea și îți vei oxigena creierul, pentru a putea să o iei de la capăt cu studiul în cel mai scurt timp!

5. Învață cu alții
Dacă urăști să înveți de unul singur sau consideri că amicii/colegii tăi te-ar putea ajuta (măcar moral) să studiezi mai mult și mai bine, atunci apelează cu încredere la studiul în grup. În mod normal, nu este foarte eficient – adesea, ești distras de cei din jurul tău – dar amicii tăi te pot ajuta furnizîndu-ți diverse idei și informații despre care tu nu știai și la care nu te-ai fi gîndit, altfel.

6. Fă mișcare
În pauzele pe care le iei de la studiat, fă-ți timp și pentru a face puțină mișcare. Organismul tău va produce serotonina (asta ca să nu mai vorbim despre oxigenare, etc.) și, dacă nu cumva te agiți prea mult, chiar vei avea mai multă energie pentru a te reapuca de studiat pentru examenele din sesiune.

7. Revizuiește
Ultimul sfat ar fi să nu uiți să revizuiești tot ce ai apucat să înveți. Poate că nu ai reușit să parcurgi toată materia pentru examen. Nu-i nimic: asigură-te că ceea ce ai apucat, totuși, să studiezi a prins rădăcini. De aceea, revizuiește informația studiată și vezi dacă și unde ai lacune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu